LİSANSLAMA HİZMETLERİ
Dış kaynak kullandırılması:
İşletme içindeki yazılım ve donanım sorunlarının çözümü için teknik iş gücü dış kaynağı temin etmektir. İşletme çalışanlarının arıza giderimi, bildirimi ve takibi gibi zaman alıcı ve işletmenin verimliliğine doğrudan etkisi olmayan sorunlarla uğraşmasını engelleyerek çalışanların verimliliğinin artmasını sağlar.
Sistem Bilgisayar olarak müşterilerimize doğru lisanslama konusunda danışmanlık, ürün temini ve entegrasyon hizmetleri sağlamaktayız. Lisanslama projelerimizde en temel amacımız müşterilerimize minimum maliyet ile maksimum fayda sağlamaktır.
Lisanslama Nedir?
Bir yazılım üreticisinin telif haklarıyla korunmuş ürününü, bu ürünü satın alan kurum ya da kişinin var olan yazılımı kullanmasına izin veren bir nevi sözleşmedir.
Lisanslama Kapsamında Neler Yapıyoruz?
Lisanslama modelinin tespiti ve seçilen lisanslama modeliyle elde edilen faydanın, kurum bünyesine aktarılması büyük bir yetkinlik ve deneyim gerektirmektedir. Bilinçli olarak yapılan bir lisanslama hem maliyetleri düşürmekte hem de verimi arttırmakta büyük yarar sağlamaktadır. Firmamız, uzman ve deneyimli kadrosu ile yazılım lisanslama sürecinde kurumların yazılım ihtiyaçlarını araştırarak, mevcut yazılımlarını inceler ve kurumun çıkarları doğrultusunda özel bir lisanslama modeli oluşturur. Kurumlara, mevcut kampanya ve özel şartlara göre en uygun fiyat ve lisanslama seçeneklerini sunan firmamız, seçilen lisans ile elde edilen imkânlardan maksimum düzeyde yararlanılmasını sağlamaktadır.
Neden Lisanslama Yapılmalıdır?
Bilgisayar yazılımları, “Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu” kapsamında yasal koruma altındadır. 3 Mart 2001’de Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nda yapılan değişikliklerle korsan yazılım kullanılması, kopyalanması veya satışı halinde uygulanacak cezalar şöyle şekillenmiştir:
- Eksik her bir lisans başına 24.000 TL’den 121.000 TL’ye kadar para cezası
- 2 seneden 6 seneye kadar, paraya çevrilmeksizin hapis cezası
- 3 seneye kadar meslekten men
- Korsan yazılım yüklü bilgisayarlara el konulması
Lisanslamanın Faydaları Nelerdir?
- Korsan yazılım kullananların isminin geçtiği listelerde yer almayacağınız için itibar kaybına uğramazsınız.
- Korsan yazılımların beraberinde getirdiği virüs ve hatalı yazılım gibi olumsuzluklardan etkilenmezsiniz.
- Yazılımla ilgili teknik destek ve danışmanlık hizmeti alarak, ürünün etkin bir şekilde kullanabilirsiniz.
- Yeterli dokümantasyon ve kaynaklara sahip olacağınız için, çalışmalarınızı problemsiz ettirirsiniz.
- Kullandığınız yazılımların yeni sürümlerini çok daha uygun maliyetlerle temin edebilirsiniz.
- Yazılım sektörünün, yeni yazılımları daha düşük maliyetlerle geliştirmesine katkı sağlamış olursunuz.
- Sektörün gelişmesine paralel olarak yeni istihdam olanaklarının yaratılmasında pay sahibi olursunuz.
- Ülkemizin, yazılım telif hakları konusunda çağdaş ülkeler düzeyine yükselmesine katkıda bulunursunuz.
LİSANSLAMA ÇEŞİTLERİ NELERDİR?
OEM Lisans
- Bilgisayar üreten firmalara, imal ettikleri yeni bilgisayarlarla birlikte, önceden yüklenmesi için sunulmaktadır.
- OEM lisanslar yalnızca yeni bir bilgisayar veya mevcut bir bilgisayar için 4 ana donanım (ana kart, işlemci, bellek, sabit disk) ile birlikte alınabilir. Bununla birlikte işletim sisteminin bilgisayara kurulmuş ya da ön kurulum aşamalarının son kullanıcı için hazırlanmış olması gerekir.
- OEM lisansı sadece yüklü olduğu bilgisayara ait bir lisanstır. Bu nedenle her yeni bilgisayar ile birlikte ayrı OEM lisansı alınmalı, “Orijinallik Sertifikası” etiketi makinenin üzerine yapıştırılmış olmalıdır.
- Kişiye ya da kuruluşa ait olmayan OEM lisansları, üzerinde bulunduğu makineden başka bir makineye aktarılamaz.
- OEM lisansları için süre sınırlaması olmamakla birlikte, ömrünü ait olduğu bilgisayar üzerinde doldurur.
Kutu (Box) Lisans
- Perakende olarak satılan ve kutu ürünler içinden çıkan lisanstır.
- İstenilen bilgisayar kurulabilmekte olup, aynı lisans birden fazla bilgisayar için kullanılamamaktadır.
- Kutulu ürünler içerisinde orijinallik sertifikası, son kullanıcı lisans sözleşmesi, bir adet kurulum CD’si ve kitapçığı bulunur.
- Orijinallik etiketinin bilgisayar üzerine yapıştırılması gerekmez. Lisansın geçerli olabilmesi için ürün kutusu ve orijinal CD’si, son kullanıcı lisans sözleşmesi ve ürün faturasının bir kopyasının saklanmış olması gerekir.
Open Lisans
- Open lisans, her türlü müşterinin birden çok yazılım kopyası için lisans alabilmesini sağlayan, yaygın erişim olanağına sahip, düşük maliyetli ve esnek bir toplu lisanslama programıdır.
- Open lisansın geçerli olabilmesi için, “Open Lisans Belgesi” ve ürünün faturasının muhakkak olması gerekir.
Bununla birlikte
- Open lisans belgesi üzerinde orijinallik sertifikasının bulunması, ürün tanımlarının, adetlerinin ve kullanılan dilin açıkça belirtilmiş olması, ayrıca bu belgenin satın alan kurum ya da şahıs adına düzenlenmiş ve lisans anlaşmasındaki yasal kopya sınırının geçilmemiş olması gerekir.
- Lisanslanacak bilgisayar sayısı iki veya daha fazla olan firmalar için en uygun lisanslama modeldir.
- En az 5 adet lisansla open lisanslama yapılabilir.
- Open lisanslama sayesinde, birden fazla bilgisayara aynı CD’den yükleme yapılabilir. Böylelikle hem maliyet düşürülürken, hem de lisans yönetimine harcanan zamandan tasarruf edilir.
- Open lisans, firmaya özel (sadece alımı yapan firmaya ait olan) bir belgedir. İstenirse, uygulamanın firmaya ait bir makineden kaldırılıp başka bir makineye yüklenebilir.
- Open lisanslar, “Yazılım Güvencesi Lisansı” ile birlikte alındığı takdirde o yazılıma ait en son çıkacak sürümler 2 yıl boyunca kullanılabilir.